پاسخ‌های تخصصی در زمینه انتقال جنین و نژادها

سوالات متداول

در تلقیح مصنوعی فقط از اسپرم دام نر استفاده می‌شود اما در انتقال جنین اسپرم از گاو نر و تخمک از گاو ماده دارای ارزش ژنتیکی بالا با تجهیزات و روش مخصوص بدست می‌آید و سپس در آزمایشگاه به جنین ۷ روزه تبدیل شده و به گاوهای گیرنده منتقل می‌شود.

در روش تلقیح مصنوعی شما فقط قدرت انتخاب اسپرم را دارید اما در انتقال جنین هم اسپرم و هم تخمک از نژاد مورد نیاز فارم شما تآمین می‌شود و در طی یکسال به ژنتیک دلخواه خود در گله می‌رسید اما در تلقیح مصنوعی برای ایجاد نژاد خالص حداقل هفت سال زمان نیاز است تا ژنتیک دلخواه را بصورت خالص در گله داشته باشید.

با توجه به اینکه بایوفارم در تولید جنین‌ها و انتقال جنین از تکنسین‌های آموزش دیده و روش‌های بهینه شده و به روز استفاده می‌نماید. در صورتی که شرایط دام‌های دهنده مناسب باشد و استانداردهای تغذیه‌ای و بهداشتی در فارم متقاضی رعایت شود در تلیسه‌ها همانند تلقیح مصنوعی (۴۵ تا ۵۵ درصد) و در گاوها (۳۵ تا ۴۵ درصد) تقریبا کمی پائین‌تر از تلقیح مصنوعی است اما نسبت به مزیت‌های زیادی که انتقال جنین ایجاد می‌نماید با تلقیح مصنوعی قابل مقایسه نیست.

موضوع مهم در خصوص انتقال جنین سلامت دام‌های گیرنده و توانایی آبستن شدن و نگهداری آبستنی است بنابراین بهترین گزینه برای انتقال جنین در گله‌ها تلیسه‌ها هستند اما چنانچه گاوهای دوشا نیز استانداردهای سلامتی و تغذیه‌ای را دارا باشند برای انتقال جنین استفاده خواهند شد.

گاوهایی که برای انتقال جنین پیشنهاد می‌شود، ابتدا باید توسط متخصصان بایوفارم از نظر آمادگی فیزیولوژیکی، تولید مثلی و تغذیه‌ای معاینه شوند و دام‌هایی که وضعیت بدنی مناسب (امتیاز ۲.۵-۳) دارند و شاخص‌های سلامت تولید مثل را دارند برای انتقال جنین انتخاب و آماده‌سازی انجام می‌گیرد.

هدف کلیدی و اصلی بایوفارم ایجاد سودآوری در گله و کمک به اقتصاد دامپروری است بنابراین بهترین ژنتیک از نژادهای مورد نیاز دامدار را فراهم می‌نماید که شاید دامدار چنانچه از طریق دیگری مانند خرید دام زنده یا تلقیح مصنوعی اسپرم قصد خرید این ژنتیک را داشته باشد میسر نباشد و یا توان اقتصادی تهیه آن را نداشته باشد. بایوفارم با تولید جنین‌های با ارزش ژنتیکی بالا و تولید نژادهای با تقاضای زیاد (مانند سیمینتال و جرسی) کمک قابل توجهی به اقتصاد دامپروری شما خواهد کرد، بنابراین استفاده از جنین‌های بایوفارم توجیه اقتصادی مطلوبی برای دامداران دارد.

جنین‌های تولید شده در بایوفارم از بهترین اسپرم و تخمک نژاد مورد تقاضای دامداران تولید شده و با توجه به سطح تولید، کیفیت سیر و … اهداف مدنظر تولیدکنندگان را پوشش می‌دهد و برای همر جنین‌های تولیدی شناسنامه ژنتیکی ارایه می‌شود.

برای تولید جنین در بایوفارم هم از اسپرم تعیین جنسیت شده و هم اسپرم تعیین جنسیت نشده استفاده می‌شود. بنابراین با توجه به درخواست متقاضی بایوفارم این امکان را دارد جنین با جنسیت مشخص در دام‌های متقاضی کاشت نماید.

مهم‌ترین هدف بایوفارم کمک به اقتصاد گله است، با این رویکرد نژادهایی که در شرایط دامپروری کشور اقتصادی هستند و در بازار تقاضای قابل توجهی برای محصولات آن وجود دارد در بایوفارم موجود می‌باشد. که مهم ترین آن‌ها در حال حاضر نژادهای جرسی، سمینتال، شاروله، لیموزین و آکیتن می‌باشد اما محدود به این‌ نژادها نیست و چنانچه توجیه اقتصادی ایجاب نماید و یا تقاضا برای نژاد خاصی وجود داشته باشد بایوفارم اقدام به تولید جنین از آن نژادها می‌نماید.

با استفاده از جنین‌های تولید شده در بایوفارم شما می‌توانید در یک نسل گوساله با ژنتیک دلخواه داشته باشید. این به شما امکان پیشرفت ژنتیکی چشم‌گیری را می دهد که به سرعت می‌توانید در سطح گله اعمال کنید.

با توجه به فناوری پیشرفته تولید و انتقال جنین، بایوفارم با بهینه سازی این فناوری آن را به مرحله اقتصادی رسانده و نسبت به مزیت‌هایی که ایجاد می‌کند هزینه ناچیزی دارد و بدون در نظر گرفتن شاخص‌های اقتصادی مربوط به بهبود سطح تولید در گله میزان سودآوری آن از محل فروش گوساله تازه متولد شده حاصل از انتقال جنین ۵۰٪ سود نسبت به هزینه انجام شده حاصل می‌شود.

بهترین گیرایی جنین های IVF ، در تلیسه ها مشاهده شده است (نسبت به گاوها)

در مورد تلیسه ها، زمانی که وزن آنها به  وزن دام بالغ برسد و وضعیت بدنی آنها (BCS) بیش از 5/2 باشد

در مورد گاوهای چندشکم­زا، بهترین زمان جهت شروع برنامه های انتقال جنین، می­تواند 70 روز پس از زایمان باشد.

سه عامل در این زمینه دخیل است:

  • دام گیرنده جنین:

الف- که باید از یک ماه قبل به دور از استرس باشد (عدم انجام واکسیناسیون، تغییر جیره، استرس حرارتی، جابجایی دام و…)

ب- وضعیت تغذیه و وضعیت بدنی آنها (BCS) مناسب باشد

 

  • کیفیت جنین

شایان ذکر است در شرکت سینافناوران ماندگار، جنین های با کیفیت نامناسب حذف شده و در فرآیند انتقال مورد استفاده قرار نمی گیرند

 

  • فرد انتقال دهنده:

که می بایست از افراد دارای تجربه کافی در انتقال جنین (و نه فقط تجربه تلقیح مصنوعی) بدین منظور استفاده گردد

 

  • امکانات محیطی مناسب

امکانات مناسب جهت جابجایی و مقید کردن در روز انتقال و نیز آب و هوای مناسب در روز انتقال جنین موثر هستند

تلیسه های دورگ و بومی به شرط سلامت و تغذیه مناسب، از بهترین گیرنده ها هستند

اگر دامداران محترم مجبور به خرید دام گیرنده جهت انتقال جنین هستند باید حیواناتی را انتخاب کنند که برای منطقه آنها مناسب‌تر هستند.

البته، استفاده از حیواناتی که از ابتدا در فارم پرورش یافتند بهترین گزینه است زیرا سن، وضعیت تغذیه، وضعیت واکسیناسیون و تاریخچه زایمان آنها به طور دقیق مشخص است.

از تلیسه­های بیش از 10 ماه تا گاوهای شیری و خشک برای استحصال سونوگرافیک تخمک می توانند مورد استفاده قرار گیرند؛ البته الویت با تلیسه های با ذخیره تخمدانی مناسب است.

معمولا یک ماه پس از آخرین استحصال تخمک؛ می توان اقدام به آبستن نمودن دام دهنده نمود

معمولا از هر تلیسه ممتاز می توان حدود 50 جنین در سال تولید نمود. البته به دلیل تفاوت های فردی گاوها در ذخایر تخمدانی این عدد می تواند متفاوت باشد

معمولا به مدت یک سال (بجز فصل تابستان) می توان جهت تولید جنین به روش IVF از یک گاو/تلیسه استفاده نمود، لیکن جهت پیشگیری از آسیب های احتمالی می توان این مدت را کاهش داد.

به طور کلی خیر، لیکن در مواردی که گاوداری مشتری به محل شرکت نزدیک باشد، امکان پذیر است.

در این فرآیند به مقدار بسیار محدود (حدود 10% هورمون مورد نیاز در روش قدیمی تولید جنین-فلاشینگ رحم) از هورمون استفاده می شود، لذا عوارض ناشی از هورمون مانند کیست تخمدانی بسیار کمتر می باشد.

در این روش، طی 7 تا 8 روز جنین در آزمایشگاه تشکیل می شود که به شرح زیر می باشد:

روز منفی یک: روز استحصال تخمک و بلوغ آزمایشگاهی تخمک (IVM)

روز صفر: روز لقاح آزمایشگاهی تخمک­ (IVF)

روز 7-1: در این بازه تکامل جنین اتفاق می افتد (IVC)

روز 8-7: روز انجماد جنین

تخمک سلول جنسی دام ماده است که معادل آن در دام نر اسپرم است. جنین حاصل تلفیق و لقاح تخمک و اسپرم می باشد.

بله، امکان استفاده از اسپرم های ماده زا و یا نرزا جهت تولید جنین در آزمایشگاه وجود دارد.